Storbedragare dömd till fyra års fängelse

Inom inkasso jobbar handläggare och jurister tätt tillsammans. Här berättar vår chefsjurist om ett märkligt fall

Storbedragare dömd till fyra års fängelse

– Vi som arbetar inom inkasso har såklart stött på en del märkliga fordringar i vårt arbete. Ett av de märkligare fallen handlar om en man som dömts till fängelse för att ha försökt driva in fordringar med hjälp av Kronofogden.

29-åringen hade under 2011 och några år efter det en hemsida där man kunde ansöka om smålån. Genom att ansöka om lånen har man accepterat de allmänna villkoren som visat sig vara mycket speciella. Bland annat så blir man återbetalningsskyldig för lånet även om man inte får det beviljat, eller så kan det vara förknippat med en avgift. 29-åringen har flera år senare hämtat in information från kronofogden över vilka av ”hans” gäldenärer som har andra skulder och då har varit lätta att delge. 29-åringen kallar dessa människor för ”civilrättsliga zombies”. Han har då ansökt om betalningsförelägganden mot dessa personer med kapitalbelopp som varit ganska låga, runt 3 000, men där valutan har visat sig vara Euro eller Pund. Räntan har varit upp emot 35% – men inte per år som förväntat – utan per månad! Dessutom har villkoren varit sådana att räntan har kapitaliserats, vilket innebär att det räknas ränta på ränta. Resultatet blir att ett ansökt lån på 1 000 kronor leder till en skuld på 1.8 MILJARDER kronor på bara fyra år!

För någon som har många andra småskulder så ser inte kapitalet 3 000 och ränta på 35% så märkligt ut, många har därför bara skrivit under delgivningarna och kronofogden har meddelat utslag.

29-åringen har sedan övervakat vilka av ”hans” gäldenärer som har andra utmätningar eller skuldsaneringar med avbetalningsplan och begärt utmätning eller anmält fordran i skuldsaneringen. Gäldenären har inte reagerat eftersom beloppet gäldenären betalar är samma varje månad ändå, skillnaden är bara att nu går lejonparten till 29-åringen! Bedragaren har alltså fått hjälp av kronofogden att inkassera sina påhittade fordringar.

Som grädde på moset döms han även för grovt bedrägeri mot Försäkringskassan. 29-åringen hade en nära anhörig som sorterade post åt honom och som under en period, när denne var sjuk, hade en inrapporterad månadslön om 380 000 kronor i månaden. Man kanske skulle byta jobb och börja sortera post! Kruxet är såklart att någon lön inte betalats ut vare sig före eller efter sjukdomstiden.

För er som vill läsa mer så kan ni kontakta Helsingborgs tingsrätt och be att få dom B 7424-21